Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

The Mighty Zambezi - Floden & Hästarna

 

28 april - 1 maj

Det mest karaktäristiska med Zambezi river, förutom att den är så mighty är nog flodhästarna som under dagarna ligger och vilar i mindre grupper på sandbankarna mitt i floden, oftast bara med öronen över ytan.

 

Floden är en kilometer bred, båttrafik och andra hinder är obefintliga men man får nog passa sig för de små kolonierna i vattnet.

 

Under ytan motsvarar varje liten klump en flodhäst på upp till tre ton vilken man knappast vill köra på, varken ur djurskydds-synpunkt eller för egen skull.

 

De tycks aldrig ta slut, från den ena flodhästkolonin ser vi alltid en ny koloni lite längre bort.

 

 

 

 

Påfallande är också den enorma mängden och mångfalden av djur.

 

Elefanter kommer ner till vattnet i stora grupper eller vandrar ensamma omkring på gräsbankarna.

 

 

 

Krokodilerna upplevs inte som lika många men det beror snarast på deras förmåga att just inte synas. Här är annars en typisk hotspot för tigerfish. 

 

 

Ett gäng från Argentina flugfiskade här samma dag som vi. På banken går det bufflar väldigt nära vattnet. En av fiskarna fastnade med flugan i en buffel(!) och blev av med linan när buffeln gick vidare in mot land samtidigt som båten drev med strömmen. Det låter som en skröna. Vi såg det inte själva men både han själv och flera andra på båten var hyggligt upphetsade när han berättade historien. Sant eller inte men det är i alla fall en bra historia som visar på hur nära viltet man kommer från båtarna.

 

 

Floden lever och förändras kontinuerligt. Vattnet går delvis hårt åt stränderna som eroderas och gradvis faller ner i floden samtidigt som det bildas nya sandbankar på andra ställen. På sina håll pågår det under tiden vi fiskar, det plaskar och dånar när stora sandsjok glider ner i vattnet.

 

 

Lower Zambezi är mitt i vildmarken och längs stränderna är det närmast folktomt men närmare Kafue river, på väg tillbaka till bilen dyker det upp en och annan som fiskar eller tvättar vid floden.

 

De vuxna tvättar medan barnen sitter en bit upp på land, förmodligen för att de inte får leka med krokodilerna. Så länge man inte går ner i vattnet lär det inte vara någon större fara men plask och rörelse i vattnet kan göra dem nyfikna och hungriga.

 

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •