Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

Snapshots

 

november - december 2012

 

Lusaka i december

 

 

Lusaka har minst 1,5 miljoner invånare och är idag en av de snabbast växande städerna i Afrika. Fattigdomen är påtaglig och stadskärnan är liten. Staden består till stora delar av de fina förorterna, en lång rad med compounds av varierande standard och någon sorts blandning av marknader och industriområde. Inte en turiststad kanske men innehållsrik.

 

 

 

 

Trafiken är tät i staden och de eviga köerna vid trafikljus, rondeller och andra hinder ger fina försäljningsmöjligheter som tas väl till vara av gatusäljare som erbjuder allt från dagens tidning och telefonkort till frukt, byxor, fotbollar, leksaker, bilvax, stykbrädor och givetvis fotbollströjor.

 

 

Vägarnas och trottoarernas standard varierar.

 

 

Downtown är delvis en blandning kommersiell business och industriområde.

 

 

Mix av stort och smått, banantransport och möbeltillverkning.

 

 

Grillkol är en stor vara. En famlij kan i bästa fall klara sig på en påse per månad för matlagningen.

 

 

A.A Express har öppet under udda tider men inte just nu.

 

 

På väg ut ur staden, norrut. Få hus i Lusaka har fler våningar vilket gör staden utbredd och dessutom är geografin platt.

 

 

På väg in igen via Great North road ser vi bygget av den nya arenan längst upp till höger.

 

 

Fem mil norr om Lusaka hittar vi billig lök och fina gamla oxkärror.

 

 

Mfuwe i november

I Zambia finns det massor av små airstrips. Inte direkt flygplatser, men väl landnings- och startbanor. Det beror naturligtvis på att det ofta är mycket svårframkomligt, vägarna kan vara usla, vägnätet dåligt utbyggt och avstånden är enorma.

 

Bilden är inte från sjuttiotalet även om det ser ut så. Däremot har Mfuwe international airport förmodligen växt fram ur en gammal airstrip och är idag porten in till South Luangwe National Park. Parkeringen utanför är begränsad till en radda reserverade platser för de lodger som huserar i närheten, i och utanför nationalparken. Lodgerna hämtar besökarna med bil och på vägen passeras en lång rad med små byar på landet.

 

 

Från bilen känns det som att det är ganska välmående byar med massor av människor som är på väg till eller från jobbet och skolan.

 

 

Standarden är givetvis låg, boendet är enklast möjliga men här finns ändå känslan av att det både fungerar och utvecklas. Flera av de välutbildade guiderna i parken kommer från byarna runtomkring och det hälsas oavbrutet när vi passerar med jeepen.

 

 

Riktigt enkelt boende - Även om just de här hyddorna troligen är för allmänt solskydd så är det gott om 'bostadshyddor' längs vägen.

 

 

På gården är det inte ovanligt med både stenhus och hyddor.

 

 

Fredag och marknaderna växer fram.

 

 

Cykelaffären.

 

 

En av byarnas centrum.

 

 

Polisstationen.

 

 

Framme vid nationalparken, byarna upphör och här inne bor det mest bara djur, vilket är annan historia.

 

 

 

 

Tillbaka till Zambia vintern 2012 »»

 

Till topps!

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •