Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

Vägen till Lower Zambezi

 

28 april

Lower Zambezi har lockat länge.

Nedströms Victora falls och den tjugo mil långa Lake Kariba rinner också Kafue river ut i Zambezi, som här blir till en gigantisk flod som strömmar fritt i ytterligare tjugo mil som gränsflod mellan Zambia och Zimbabwe innan den passerar gränsen till Mozambique och sedan övergår i Cahora Bassa innan den rinner ut i Indiska Oceanen.

 

Kerstin och jag åker till en lodge över långhelgen och för att spara några hundra dollar tar vi bilen till Kafue river för att där bli hämtade av en båt som tar oss till lodgen som ligger långt ute i vildmarken och det vanliga sättet att ta sig dit är via flyg från Lusaka till en ”dirt airstrip” vilket hade varit skoj på sitt sätt men dyrt så vi försökte ta bilen så långt som möjligt vilket också kan vara ett mindre äventyr.

 

Vi avråddes från att åka bil hela vägen och därav denna kombination.

 

Den första vägen från Lusaka till gränsstaden Chirundu är asfalterad och bra eftersom det också är den stora vägen mot Afrikas östkust via Zimbabwe. Det är gott om tung trafik som försöker ta sig över bergen mellan Kafue och Chirundu med blandat resultat.

 

Vägen är ovanligt vacker över bergen i ett landskap som annars mest är helt platt men man måste hela tiden vara vaksam och kan inte helt njuta av utsikten då det står långtradare lite varstans som helt har gett upp eller mycket långsamt kämpar sig upp för branterna.

När det går åt pipan kan det också ta lång tid innan man får ordning på eländet. När vi åkte iväg på lördagen hade en lastbil just havererat och stannat i en nedförsbacke. Chauffören satte ut varningstrianglar när vi körde förbi på lördagen och på tisdagen när vi åkte tillbaka tre dagar senare stod samma bil kvar i backen medan en kille rotade i motorn.

 

Väl framme i Chirundu stod det säkerligen hundra långtradare utspridda över byn, längs vägen och på parkeringsplatser i väntan på att korsa gränsen. Efter några varv i Chirundu hittade vi till slut vägen som skulle ta oss mot Kafue river och mötesplatsen för båttransport.

 

Här finns det ingen asfalt men väl rejäla gropar som slår sönder de flesta personbilar om man inte ser sig för. Vår Pajero med hög frigång har inga större problem med groparna och efter en stund blir vägen bättre och är som vilken grusväg i Norrland som helst.

 

 

 

När vägarna är torra så kan man oftast ta sig fram utan större bekymmer visar det sig men nu får vi följa planen och ta av en kilometer före den spännande pontonen och möta upp båten vid Gwabi lodge.

 

 

 

Båten kör säkert i 15 knop från Gwabi i slutet av Kafue river, vidare ut i den kilometerbreda Zambezi river och resan tar knappt två timmar till Chongwe lodge, som i sin tur ligger just vid den lilla bifloden Chongwe som också utgör gräns till Lower Zambezi National Park.

 

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •