Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

Multimiljonärernas tid är förbi?

 

10 maj

En halv tank diesel

kostar en halv miljon och

dagstidningen 3000 ZMK.

Zambias regering har beslutat att tre nollor ska strykas från valutan vilket bl a innebär att bankomatuttagen på två miljoner blir lite ansträngande framöver. Att valutan, Kwacha renoveras är annars klokt och kommer att göra vardagen mer hanterlig för kassörer och många andra.

 

Zambian Kwacha är inte värd så många svenska kronor. Hundra ZMK är ungefär 13 svenska ören. Några mynt finnes icke, bara sedlar i små och större värden. Prisnivån är ofta som i Sverige vilket innebär att man som välnärd svensk har ganska mycket sedlar med sig till vardags.

 

De största sedlarna är på 50 000 ZMK vilket motsvarar cirka sextiofem svenska kronor. Maxuttaget i bankomaten är två miljoner vilket ändå är en rund summa på 2700 svenska kronor, inkluderat uttagsavgift och det innebär att ATM trycker ut fyrtio sedlar.

 

En prövning för den stackars plånboken som annars bruka lida av motsatta dilemman.

 

Det finns valörer ned till en femtiolapp, som värderas till sju öre i generösa slängar. En vardagsutmaning är att försöka betala med jämna pengar på Spar, eftersom varje misslyckande innebär att man kommer därifrån med ett stort antal sedlar värda mellan sju och sextiofem öre.

 

Även den tjockaste plånboken dräneras snabbt efter ett par butiksbesök. Åtminstone i värde, pengar kan man fortfarande ha gott om.

 

 

I grannlandet hade man betydligt värre problem med valutan för några år sedan.

 

En amerikan i Livingstone visade upp en officiellt upptryckt sedel från Zimbabwe från tiden för deras hyperinflation med Kalle Anka-valören:

One hundred trillion dollars. - Idag inte värd mer än vad souvenir-säljarna vid gränsen kan ta ut av turisterna (eller 149kr på nätet). 

 

Det fanns en tid i Zimbabwe när man vid restaurangbesök började med att räkna upp pengarna till notan direkt i samband med beställningen för att vara klar med operationen till efter middagen.

 

Eller så berodde det kanske på att inflationen hann öka priserna på maten under tiden man åt den men det förtäljer inte historien.

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •