Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

Fiska med krokodiler och elefanter

 

30 april

Chongwe och de flesta andra lodgerna längs Lower Zambezi har ett antal aktiviteter på listan. Fiske från båt, Game drive i bil, walking safari och safari från båt mm. Dagens aktiviteter gås igenom vid middag och lunch och man bestämmer vad som ska och kan göras tillsammans med guiderna. Normalen är aktiviteter tidigt på morgonen och fram till lunch, siesta mitt på dagen och en kvällsaktivitet från fyra fram till middagen. Ganska lagom schema då man oftast är lite mör efter lunch, samtidigt som det är riktigt varmt mitt på dagen och lägre fart även på djuren.

 

Game drive innebär att man sätter sig i en jeep och blir körd runt i kring av en guide som stannar när det dyker upp ett djur och säger: ”Elephant” eller vad det nu kan vara.

Det kan vara lika upphetsande som det låter eller så kan det vara en fantastisk upplevelse beroende av naturen, guiderna, djuren och inte minst den egna inställningen för stunden.

 

Här i Chongwe åkte vi på en kvällstur men blev inte så värst exalterade men vi hade åkt förbi en liten flodsträcka i Chongwe river, uppströms som såg mysig ut och när vi förstod att man kunde åka just dit och fiska efter bream så hittade vi en lösning.

 

 

Bil med guider upp till strömmen, fiskar i någon timma och därefter en kvälls-drive efter solens nedgång och tillbaka till campen.

 

Perfekt kombination som ger alla möjligheter.

 

 

Fiskelyckan var inte den avgörande delen av utfärden. Miljön är fantastisk. Den lilla och grunda floden öppnar upp landskapet mitt i skogen.

 

Efter ett tag kommer det ner tio elefanter till floden hundra meter nedströms, dricker lite vatten och korsar sedan floden. Lite senare kommer de tillbaka och forsar över vattnet under ett hyggligt dånande. Ytterligare en kvart senare står det plötsligt en hjord med bufflar på samma ställe. På andra sidan floden ligger det flera tremeters krokodiler som ibland försvinner ner i vattnet utan att vi har koll på vart de tog vägen…

 

En Fish Eagle sitter trädet mitt emot oss, några hägrar i vattnet och en mängd fåglar som far omkring i och ovanför vattnet. - Småmysigt.

 

 

När vi kom fram och steg av bilen masade sig en stor krokodil ner i floden och försvann. Fem minuter efter att den hade legat i sanden på strandkanten står jag i gropen efter krokodilen och fiskar, vilket adderar något till själva fiskandet. Spåren efter krokdilen syns tydligt i sandbotten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bream är en betydande och välkänd matfisk och serveras på alla restauranter, en sorts bass, troligen långväga släktskap med abborre men det här är en bottenlevande fisk som äter växter och smådjur varför guiderna kliar sig i huvudet när jag envisas med att vi ska ta med ett flugspö. Jag bryr mig inte om vad det är för fisk när strömmen ser ut som en perfekt flugfiskesträcka vill jag flugfiska och det oavsett resultat.

 

Jag fick naturligtvis ingenting heller, fisken var där och smakade lite men inte tillräckligt för att kunna kroka någon men Kerstin fick ett gäng med hjälp av mask och sänke och en av guiderna fick en catfish.

 

 

Solen gassar hårt och kring kl sex på kvällen snurrar det i huvudet av värmen, tio minuter senare har solen gått ner och en tröja åker på.

 

 

 

 

 

Vi får en obligatorisk GT vid bilen och sen bär det av mot campen med en sväng förbi ett ställe där det kan finnas leopard.

 

En guide kör och den andra sveper med en lampa över nejden i förhoppningen över att det ska dyka upp något intressant. Och det gör det. En stor leopardhanne kommer tillbaka från ett vattenhål just när vi kommer farande och vi kan följa den under tio minuter medan den tar sig tillbaka till sin viloplats.

 

Perfekt kombination: Fiske och leopardspotting.

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •