Wahlfort i Zambia

 

 

 

 

Bilder/ Pictures >

 

 

Victoria falls eller Mosi-oa-Tunya

 

15-17 april

Kerstin, Lotta och jag tar bilen ca 50 mil till Livingstone för att övernatta vid fallen i två nätter och ta en sväng till Chobe nationalpark.

 

Det ursprungliga namnet på Victoriafallen är "Mosi-oa-Tunya" vilket betyder röken som dundrar. Det är ett av världens absolut största vattenfall, mer än 1600 meter brett och nu i slutet av regnperioden vräker det ner vatten över fallets fulla bredd. Obegripligt mycket vatten m a o.

 

Trots det innehåller ordet Mosi-oa-Tunya inget vatten alls.

Det kan möjligen bero på att eftersom fallet är hundra meter djupt, så bildas en rök eller vattenmoln som stiger upp emot 1,5 km och syns från flera mils håll. Lite närmare fallet hörs givetvis dånet så man behöver inte nödvändigtvis uppleva något vatten för att ändå uppleva Mosi-oa-Tunya.

 

 

 

 

Från soldäcket vid det onödigt flotta hotellet sitter vi alldeles vid floden,

några hundra meter innan den försvinner ner i fallet och delvis fortsätter vidare upp i himlen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 apr

Tidigt på morgonen

 

En liten snutt av fallen från ena kanten på Zambias sida av fallet.

Utan helikopter går det inte att fånga hela fallet på samma bild, åtminstone inte nu när vattenångan skymmer mycket av sikten.

Lite längre fram blir det betydligt fuktigare i luften:

Förutom själva stänket från vattenfallet, bildar ångan ett moln och fyller på till dess att det börjar regna, vilket gör att man blir blöt i omgångar.

Regnbågarna står som spön i backen. Beroende av var man befinner sig kan bågen omfamna hela fallet eller dyka upp som småbågar lite varstans.

Åt andra hållet nedströms fallet går gränsbron mellan Zambia och Zimbawe. Snöret för bungyjump är på plats redan halv sju på morgonen. Det var här som snöret gick av för en stackare i julas och media rapporterade om "krokodilrika vatten" men det var snarare forsarna hon fick slåss mot. Krokodilerna ägnar sig inte åt forsränning i någon större utsträckning och kan ses först lite längre ner i Zambezi river.

Företaget som arrangerar bungee jump i Zambezi river hade tidigare den säljande rubriken: ”100% överlevnad” på hemsidan. Det stämmer fortfarande eftersom Erin Langworthy överlevde den hyfsat spektakulära incidenten. http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-16459489

 

Fler bilder finns under "Bilder" konsekvent nog.

 

 

 

•   Peter@Wahlfort.se   •