Sommarkultur 2017

Kultur i Roslagen sommar 2017

 Sommarkänsla kan vara när en lång rad med olika kulturyttringar blommar upp bakom var och varannan buske i Roslagen.


Båthuset, Barnens ö


Rock på Barnens ö, musikaliskt lustspel på Björkö, vernissage och dockteater i Grisslehamn och sådär håller det på under några korta veckor från midsommar och man får ligga i för att vara en duktig kulturman.


Onsdag.

Bob Hund spelar i Båthuset på Barnens ö. De var här också för ett par år sedan så det blev till en favorit i repris. Sveriges bästa liveband påstås det och jag säger inte emot. Bara Thomas Öbergs minspel är värt en omväg.

Torsdag.

Björkös hembygdsgård är inte helt enkel att hitta till för några förvirrade öbor från norr men till slut nådde vi ändå fram och fick njuta av när Tjechovs Björnen förvandlas till Björköbjörnen efter bearbetning av Robert Sjöblom, som också fyller ut föreställningen med lite spontan(?) allsång efter paus.


Musikaliska lustspel brukar jag normalt gå långa omvägar kring men den här föreställningen är värd ett besök då Björkögänget verkligen lyckas leverera en stunds glädje i utomhuset på en gräsplan någonstans på Björkö.
Lördag.

Mia Forsberg och Anna Segelman har vernissage i Grisslehamn hos Holmströms Konst. Måleri och textil i en kombination som fungerar bra. Jag känner Mia någorlunda men inte hennes konst, inte förrän nu och blir lätt imponerad. ”På isen” fick följa med hem.

 


Söndag.

Kärlek och krig. Erik Erikssons dockteater i Grisslehamn, strax bredvid hans boklåda har jag missat fram till nu. Den är lätt att missa eftersom den lilla futten knappt syns och tar en publik om max tjugo personer.
Handlingen rör sig i huvudsak kring 1809 års krig med ryssen när Sverige förlorar Finland men den väsentliga poängen är att von Döbeln troligen räddade resten av Sverige från att bli rysk-danskt genom en avgörande liten förhandlingsfint. Ryssarna hade i praktiken redan intagit Grisslehamn och hade öppen väg mot Stockholm men von Döbelns löfte om fredsförhandlingar ledde till att ryssarna istället vände tillbaka och även om Finland förlorades stannade åtminstone skadorna vid detta istället för att hela nationen utraderades.


-Lokalt   och  samtidigt regional storpolitik, vilket förvisso är Erik Erikssons signum..


Lilly-Mari Freiman och Erik sköter dockorna medan Anders Magnusson står för musik och även för kulisserna. Trots dockorna är det vuxenteater.